SNOEK & HAGENS

Saar Snoek 1974 en Sasja Hagens 1973 schilderen samen. De een begint, de ander grijpt in. De serie Interference - Sublime on Steroids is een serie archetypische en iconische landschappen waarin ze het beste uit de natuur schilderen, maar dan beter.

 

H: Saar kwam binnen op een expositie van mij en zei: goed, maar het kan beter. Hoe dan vroeg ik? Zo is onze samenwerking begonnen.

 

S: We hebben allebei gestudeerd aan de KABK in den Haag, maar hebben ons in een andere richting ontwikkeld en na 25 jaar kwamen we elkaar weer tegen. Sasja is een echte schilder-schilder, ik ben meer een soort uitvinder of producer, het medium is voor mij ondergeschikt aan het proces. Ik ben wat digitaler.

 

H: Je denkt wel als een schilder.  

 

S: Misschien wel, in die zin dat we allebei een vrij formalistische en analytische aanpak hebben als de boel vastloopt, misschien komt dat door den Haag?

 

H: Dat geeft vertrouwen. Het is een vrolijke en intuïtieve samenwerking. Omdat ik in Rotterdam zit en Saar ergens in Groningen weten we niet zo goed van elkaar wat we aan het doen zijn. Als Saar iets bedenkt zeg ik meestal nee. Vervolgens negeert ze mij volledig en komt dan met iets wat ik me niet had kunnen voorstellen en wat toch goed werkt.

 

S: Het is best ruig om een freesrobot in andermans schilderij te zetten. Een beetje stress verwekkend, maar je went eraan.

 

H: Soms frees je er tachtig procent uit.

 

S: Soms moet dat gewoon. 

 

H: Het merkwaardige van het frezen is hoewel de daad op zich agressief is, het toch harmonie in je beeld brengt. De menselijke soort houdt gewoon van optimaliseren en ingrijpen. Gelukkig maar, anders woonde ik nu in een moeras. Ik zie techniek ook niet als tegengesteld aan natuur. Wij zijn natuur, dus alles is natuur.

 

S: Jij bent meer een romanticus dan ik. Ik ben meer een materialistische technocraat, maar ik geloof niet dat iets doen altijd beter is dan niets doen. Wat dat betreft ben ik misschien een taoist.

 

H: we houden allebei van antieke Aziatische kunst, vooral van Japanners, die zijn geniaal in vorm, compositie en in kleurgebruik. Het zwevend perspectief van de Chinezen in Shan Shui traditie is ook fijn om te gebruiken. Berg, water en wat ambigue dingen in een lege achtergrond.  

 

S: De technieken die ik gebruik op de zijde zijn afgeleid van Japanse ambachtelijke verftechnieken. Die zijn heel slim in het vastleggen van chaotische natuurlijke patronen door het optimaal gebruiken van de fysische eigenschappen van het materiaal.

 

H: Ik zit veel op Instagram.

 

S: We worden overspoeld met beelden van natuur die niets te maken hebben met onze geografische locatie. Beelden van de Patagonie in de wachtkamer van de tandarts bijvoorbeeld.Nogal vervreemdend. 

 

H: Dat vind ik interessant: worden die iconische beelden minder waard omdat ze gebanaliseerd worden door massacultuur, of blijven ze overeind?

 

S: Er lijkt wel een soort nieuwe generieke geglobaliseerde esthetiek te ontstaan. Ieder landschap knapt op van een regenboog of een ijsberg.

 

H: Een dubbele regenboog is nog effectiever.

 

 

SASJA  HAGENS

 

Kunstschilder Sasja Hagens woont en werkt in Rotterdam. In 1992 werd ze geselecteerd voor de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waarna ze in 1996 afstudeerde. Sindsdien exposeerde ze haar werk o.a in Hong Kong, Basel, Helsinki en Milaan. Daarnaast had zij een succesvolle soloshow in The Duolun Museum  of Modern Art (MoMa) in Shanghai. Haar werk is aangekocht door onder meer Maritiem Museum Rotterdam, Deloitte, AKD Advocaten, ABN AMRO, Arcadis, Damen Shipyards en het Stadhuis Rotterdam.

 

SAAR  SNOEK

 

Saar Snoek is all-round maker woont en werkt afwisselend in Groningen en Rotterdam Ze studeerde schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Sindsdien heeft zij zich gespecialiseerd in zowel ambachtelijke textieltechnieken als digitale CAD/CAM fabricatie. Ze won in 2017 de World of Wearable Arts Wellington (Nieuw Zeeland) en werd opgenomen in hun permanente collectie Daarnaast geeft zij internationale masterclasses in surfacedesign, onder andere aan de studenten van VCU Arts Qatar.